Шест въпроса за дистанционното обучение задават от асоциация Родители към просветния

...
Шест въпроса за дистанционното обучение задават от асоциация Родители към просветния
Коментари Харесай

Родители зададоха на МОН 6 въпроса за е-обучението

Шест въпроса за отдалеченото образование задават от асоциация " Родители "  към просветния министър Красимир Вълчев, излиза наяве уеб страницата на организацията, където е оповестено писмото й. Те са заложени на 16-ти юли т.г., няколко дни преди на Отраслов съвет в МОН да се вземе решение за присъствено започване на образователната година, когато разновидностите, върху които министерството разсъждаваше, бяха три - отдалечен старт, присъствен и разбъркан с отдалечени и присъствени часове. Въпреки това, много от въпросите са резонни и към този миг.

От асоциация " Родители " декларират, че животът и здравето на децата, учителите и фамилиите са преди всичко и всяко решение би трябвало да е водено от тези съображения. Оттам приветстват напъните на МОН да планува гъвкави сюжети за началото на образователната 2020/2021 година според от епидемиологичната конюнктура. Наред с това обаче предлаганите разновидности будят редица въпроси, без отговор на които напрежението измежду родители, учители и възпитаници ще нараства с наближаването на началото на образователната година, споделят оттова. Затова и задават 6 въпроса на министъра:

1. Има необятно споделено единодушие, че за всички възпитаници най-хубавият вид е образователната година да стартира присъствено. За някои класове обаче това е изключително значимо - в 1-ви, 5-ти и 8-ми клас се слагат основите на просветителния път на децата в съответния стадий и основаването на класна и учебна общественост, която е основно значима за развиването им. Без жив човешки контакт това ще е на практика невероятно.

" Обмислят ли се разновидности при потребност от отдалечено образование да се работи присъствено съответно с 1-ви, 5-ти и 8-ми клас при засилени ограничения за хигиена и в по-малки групи? ", питат от Асоциация " Родители " .

2. За учениците в начален стадий отдалечената форма на образование е обвързвана с компактно ангажиране на родителите за физическо присъединяване в образованието – както за техническа поддръжка, по този начин и за подкрепяне на детето да построи умения за самоконтрол и независима работа. В същото време множеството родители са изчерпали опциите да останат у дома при децата си за нов интервал на отдалечено образование.

При усложнена епидемиологична конюнктура има ли готови разновидности за присъствено образование единствено на начален стадий - в това число с обезпечаване на повече педагогичен фрагменти за образователен развой в дребни групи?

3. Шоковото въвеждане на отдалеченото образование завари доста учители неподготвени да водят синхронно онлайн образование. Немалко от тях съумяха да запълнят дефицитите, само че имаше и такива, които останаха на равнище изпращане на номер на урока и инспекция на домашните. Предизвикателството да управляваш онлайн класна стая също е нова територия, която учителите бяха оставени да овладяват независимо в придвижване. Успява ли МОН да обезпечи на учителите нужната поддръжка за асимилиране на уменията за водене на пълностоен образователен развой в онлайн среда?

Какво се прави за поддръжка на учителите да развият уменията си за водене на колективен развой и ръководство на груповата динамичност в онлайн среда?

4. По време на отдалеченото образование през отминалата образователна година част от децата бяха на процедура сложени в извънредно неравностойно състояние поради неналичието на устройства и достъп до интернет. Учителите и здравните посредници поставиха големи старания да компенсират дефицитите, само че неравенството е реалност. Мерките за догонващо образование през лятото ненапълно избавят ситуацията, само че това не взема решение казуса редовно.

Какви ограничения се плануват за превъзмогване на просветителните неравенства, подбудени от неналичието на задоволително устройства и достъп до интернет в част от фамилиите?

5. По време на отдалеченото образование децата и учениците със СОП бяха в изключително непривилегировано състояние и фамилиите им бяха принудени в огромна степен да се оправят независимо с изключителните условия.

Какви ограничения са планувани за оказване на пълноценна поддръжка на децата със СОП в изискванията на продължаващо отдалечено образование?

6. През отминалата образователна година родителите бяха тези, които в огромна степен изнесоха тежестта от шоковото въвеждане на отдалеченото образование. Те работиха наедно с учителите, като в същото време множеството от тях трябваше да извършват по едно и също време с това и служебните си отговорности. В този интервал на свръхнатоварване на всички участници в учебната общественост нямаше опция да се възнамерява и реализира някаква работа за възстановяване на взаимоотношението семейство-училище, само че дълготрайно престояване в това състояние не е потребно за никого.

Какви ограничения за педагогическа и психическа поддръжка на родителите предвиждате при продължаващо отдалечено образование? Как ще се поддържа и развива учебното заведение като общественост?

От Асоциация " Родители " декларират, че си дават ясна сметка, че въпросите, които слагат, нямат лесни и еднопосочни отговори, само че колкото повече отговори получат родителите преди началото на образователната година, толкоз по-спокойно и дейно ще започва тя, считат те и показват вяра да получат поддръжката на министъра за " извоюване на повсеместен пакет от ограничения за поддръжка на родителите при съчетаване на служебните и родителските отговорности в изискванията на продължаващо отдалечено образование ". Засега не сме получили формален отговор от просветния министър, разясниха за " Сега " от асоциацията. Според последните ангажименти, направени на Отрасловия съвет в миг, всяко учебно заведение ще би трябвало да създаде собствен личен логаритъм на деяние с съответни стъпки и ограничения, които ще се вземат при случай на ковид в даден клас.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР